Goedkope of dure foto-/videograaf

Waarom is het belangrijk het verschil te weten tussen een goedkope en een dure huwelijksvideograaf/-fotograaf? De liefde van je leven heeft misschien net de grote vraag gesteld. Voor de eerste keer in jullie leven moeten jullie het huwelijk waar jullie altijd al van droomden gaan plannen.

Waarschijnlijk is Google jullie eerste hulp bij het plannen. Maar jullie beseffen al snel dat er heel wat meer komt bij kijken en dat het nogal overdonderend kan zijn.
Als jullie een datum hebben geprikt en een lokatie hebben vastgelegd zijn jullie bijna halfweg. Op een bepaald moment in jullie planningsfase willen jullie een huwelijksvideograaf en/of -fotograaf vastleggen. In een markt met een overaanbod aan leveranciers tracht ik wat duidelijkheid te scheppen over de praktische en financiële verschillen tussen een goedkope en een dure huwelijksvideograaf/-fotograaf.

Bekommernis om het hoge prijskaartje kan wel eens op meerdere manieren leiden tot één.

Het oude gezegde: “Je krijgt waarvoor je betaalt”, heeft niet voor niets de tand des tijds doorstaan. De dag van vandaag bezit iedereen wel een camera en kan wel wat basisfilters toepassen om een ogenschijnlijk mooie foto of video te maken. Goede foto-/videografie is een echte kunst die moeilijk aan te leren is. Het vergt jaren oefening en een enorme investering om adembenemende beelden te kunnen vastleggen die je doen nadenken, je inspireren en een verhaal vertellen… allemaal in een enkel fragment. En juist om die reden is kwalitatieve video-/fotografie nooit goedkoop.

Wat omvat het prijskaartje?

Natuurlijk, als klant, helpt het als men een goed beeld heeft van hetgeen waarvoor men precies betaalt. De meeste foto-/videografen baseren hun kostprijs op:

  • de kosten van het materiaal
  • de kosten van de werkuren
  • indirect kosten

Hieruit vloeit een basiskostprijs, de kost die een video-/fotograaf heeft om jullie mooie momenten vast te leggen.
Hierbovenop moet je ook verwachten dat de huwelijksfoto/-videograaf een winstmarge zal toevoegen. Met andere woorden hetgeen hij eraan wil verdienen. Dit kan een simpel percentage zijn of een meer ingewikkelde berekening. Hier wordt het verschil gemaakt tussen prijs en kwaliteit.
Sommige leveranciers zullen meer aanrekenen omdat ze veel tijd spenderen aan de post-productie, anderen voor hun opgedane ervaring door de jaren heen.

Materiaal en dienstverlening

Prijzen zullen al hetgeen omvatten wat nodig is om een bepaald eindproduct af te kunnen leveren. Vraagt men zowel online opslag, een fotoalbum als een fysiek medium (USB-stick), dan zullen al deze kosten ingerekend worden in het totale prijskaartje.

WERKUREN

‘Time is money’. De tijd die men besteedt aan een project, kan men niet ergens anders aan spenderen. De meeste professionele foto- en videografen zullen per dag slechts één huwelijk vastleggen. Zo kunnen ze zich volledig toespitsen op het koppel. Maakt niet uit of de opdracht vier uur, acht uur of een ganse dag in beslag neemt. Ze kunnen niet op twee huwelijken gelijktijdig aanwezig zijn en daarom wordt er vaak een minimumkost aangerekend.
De taak van een huwelijksfoto-/-videograaf is lang nog niet voorbij wanneer het huwelijksfeest is afgelopen. Je zal merken dat een kwalitatieve post-productie aanzienlijk veel tijd in beslag neemt. En omdat het de magie is achter een prachtig eindresultaat, mag deze zeker niet overhaast worden.

Indirecte kosten

De softwarelicenties die vereist zijn om de beelden professioneel te kunnen bewerken, zijn enorm duur. Jullie video-/fotograaf zal de aankoopkost of het maandelijks abonnement van de software in rekening moeten brengen.
En dan is er natuurlijk ook nog de kostprijs van de camera’s, de lenzen, geluids- en lichtapparatuur die samen met de bijhorende verzekering hoog kan oplopen.

Goed, zoals in goedkoop?

Een GOEDKOPE foto-/videograaf inhuren

Een budgetvriendelijke foto-/videograaf inhuren kan dan wel een koopje lijken, maar de kans is groot dat jullie opgezadeld zitten met iemand zijn apparatuur niet goed kent, verouderd materiaal gebruikt of de verkeerde lenzen voor eender welke situatie. Daarenboven zullen ze waarschijnlijk minder tijd spenderen in de post-productie of bepaalde gewenste beelden niet hebben vastgelegd.
Als algemene regelt geldt: wanneer men toegeeft op de prijs, zal men ergens ook moeten toegeven op de geleverde dienst.
Dus als het budget beperkt is, stel dan op voorhand voldoende vragen om op de hoogte te zijn welke service men kan verwachten.

goedkope en een dure huwelijksvideograaf
Een dure foto-/videograaf inhuren

Een hooggeprijsde huwelijksvideo-/-fotograaf moet ervaren zijn, gemakkelijk in omgang, over kwalitatief materiaal beschikken en vooral weten hoe ermee om te gaan.
Ze zullen zeer professioneel zijn in hun communicatie, de nodige instructies geven, zorgen dat de samenstelling van de beelden perfect is en intuïtief weten welke de perfecte momenten zijn om vast te leggen.
Hun aandacht voor details in post-productie zal feilloos zijn, imperfecties worden weggewerkt en ze weten hoe ze het koppel er op hun best moeten laten uitzien.
Jullie betalen voor hun jaren ervaring en kennis, hun artistiek oog en uren nabewerking om een kwalitatief hoogstaand liefdesverhaal af te leveren.
De gemoedsrust die ontstaat door het vertrouwen dat jullie hebben in jullie video-/fotograaf, zorgt ervoor dat jullie meer van jullie dag kunnen genieten.

Waar voor je geld

Als klant kan hetgeen waarvoor jullie betalen afhangen van verschillende dingen, waaronder de kans dat sommige leveranciers hun waarde verkeerd inschatten en dus te weinig aanrekenen, alsook het feit dat men zich aan een bepaald budget dient te houden. Het is een feit dat goede foto-/videografie niet altijd bepaald wordt door de prijszetting. Dus wie over een beperkt budget beschikt, past zich aan en zoekt de beste leverancier binnen het budget.

Het belang van het verschil tussen een goedkope en een dure huwelijksvideograaf/-fotograaf moet ieder voor zich overwegen. De meeste koppels profileren hun huwelijksdag als de belangrijkste dag in hun leven. Als jullie zo een koppel zijn, waarom dan twijfelen en besparen op de enigste digitale herinnering die jullie zullen hebben?

Conclusie: je krijgt waarvoor je betaalt.Tussen mijn aanbevolen leveranciers vinden jullie geweldige fotografen die ieder prachtige resultaten opleveren en ook nog eens aangenaam zijn om mee te werken.
Er zal zeker iets naar jullie wens tussen zitten, maar indien jullie op zoek zijn naar onderstaande stijlen, zal ik jullie wel moeten teleurstellen.

goedkope en een dure huwelijksvideograaf
goedkope en een dure huwelijksvideograaf

MEER VAN DIT?

Vond je deze informatie nuttig? Bekijk dan zeker eens het blog overzicht en kom nog meer te weten over allerlei huwelijksgerelateerde topics!

Deel deze post

Share on facebook
Share on twitter
Share on print
Share on email