Hoe plan je een vrijgezellenfeest.

Je bent de uitverkorene om als getuige op te treden voor de bruid of bruidegom. Je zal verantwoordelijk zijn voor de ringen, moet zorgen dat zij/hij op tijd aankomt op de ceremonie, maar ook instaan voor de organisatie van het vrijgezellenfeest.
Dit laatste kan nogal een stresvolle verantwoordelijkheid zijn want je weet niet goed waar je moet beginnen. Geen paniek, zolang je het vrijgezellenfeest benadert met een duidelijk opzet, zal alles vlot verlopen.

OVERZICHT VAN DE BELANGRIJKSTE PUNTEN

Maak een gastenlijst met daarin alle goede vrienden, leuke medewerkers, naaste familieleden van de bruid/bruidegom. Vergeet eventueel ook niet jonge familieleden van de aanstaande partner uit te nodigen. Een grotere groep brengt meer sfeer, maar zal ook meer inspanning vragen om alles geregeld te krijgen. Indien men niet zeker is of men bepaalde personenen zou moeten uitnodigen voor het vrijgezellenfeest, vraag dit dan eerst even na bij de bruid/bruidegom. Zodra de gastenlijst compleet is, laat deze altijd even controleren door de bruid/bruidegom.

Kies een datum die past voor de bruid/bruidegom, voor jezelf en alle andere aanwezigen en liefst in een weekend aangezien het merendeel door de week moet werken en dus geen verlofdag moet inzetten. Het is aangewezen een datum te kiezen die 2-4 weken voor het huwelijksfeest plaatsvindt. Dit zal het weerzien tussen aanwezigen die elkaar minder goed kennen aangenamer maken en geeft iedereen ook de tijd om volledig hersteld te zijn van het vrijgezellenfeest.
Hou ook rekening waar je eventueel naartoe wil gaan en hoe druk deze lokaties zullen zijn gedurende die periodes van het jaar.

Bespreek met de bruid/bruidegom wat de verwachtingen zijn. Zorg dat je een goed beeld hebt van hoe zij/hij graag de dag doorbrengt en welke dingen absoluut niet gewenst zijn. Hou daar ook effectief rekening mee zodat het een leuke dag wordt voor all aanwezigen. Cliché-activiteiten zoals lolly’s verkopen of een stripster inhuren worden best achterwege gelaten. Tenzij de bruid/bruidegom er uiteraard expliciet achter vraagt, maar die kans is klein.

Stel een budget voorop waarin iedereen moet bijdragen behalve de bruid of bruidegom. Hou daarbij uiteraard rekening wat voor zowel jou als de andere deelnemers haalbaar is, want niet iedereen kan of wil hetzelfde budget spenderen. Neem eventuele reiskosten ook in rekening.

Kies één hoofdactiviteit uit alle voorgestelde activiteiten. Hou hierbij rekening met wat binnen het budget past. Het is niet aangeraden het volledige budget te spenderen aan die ene hoofdactiviteit, tenzij je er een volledige dag mee kan vullen. Naast de hoofdactiviteit kunnen indien nodig nog enkele budgetvriendelijke bij-activiteiten gepland worden om de dag te vullen. Probeer gevaarlijke activiteiten te vermijden, vooral als er ook wat gedronken gaat worden.

Stuur een uitnodiging naar alle genodigden met daarin duidelijk vermeld waar en wanneer het vrijgezellenfeest gaat plaatsvinden. Hou een overzicht bij van wie je een uitnodiging gestuurd hebt met daarin ook vermeld wie zijn/haar aanwezigheid wel of niet heeft bevestigd. Je kan dit ook doen via een Doodle of Whatsapp-groep.

Maak een reisplan op en bekijk hoe iedereen het makkelijkst op de bestemming geraakt. Carpoolen of een busje voorzien is vaakst de makkelijkste oplossing. Indien het gaat om een verplaatsing naar het buitenland per vliegtuig, dient de getuige te zorgen dat iedereen de nodige tickets heeft geboekt.

Maak reservaties voor de geplande activiteiten en eventuele verblijfplaatsen. Men dient niet voor alle activiteiten te reserveren, maar indien de mogelijkheid er is, is dit toch aangeraden. Op die manier komt men niet voor verrassingen te staan. Vergeet ook niet de tafel in het restaurant te reserveren indien een etentje deel uitmaakt van de dag. Hou hierbij rekening dat sommige mensen bepaalde allergieën kunnen hebben of vegetarisch zijn. Zorg ervoor dat er ook voor hen opties zijn.

Hou alles onder controle door als organisator zelf niet teveel te drinken. Zorg dat je op ieder moment weet waar iedereen is, niemand verloren geraakt en iedereen betaald heeft voor het eten en de drank. Hou alle rekeningen bij om eventuele discussies achteraf te voorkomen.

Communiceer voldoende met zowel de bruid/bruidegom als de andere aanwezigen en zorg ervoor dat iedereen het naar zijn zin heeft. Probeer iedereen met elkaar in contact te brengen zodat ze elkaar leren kennen en samen een leuke dag zullen beleven. Los eventuele geschillen onmiddellijk op voor ze uit de hand lopen want wanneer er wat drank mee gemoeid is, kan alles nogal vlug escaleren.

Hou het veilig door te zorgen dat niemand dronken achter het stuur kruipt of alleen afdwaalt. Een ‘buddy-systeem’ is hierbij zeer handig. Iedereen partnert met een andere aanwezige en beiden kunnen elkaar controleren waar nodig.

Besteed aandacht aan de bruid/bruidegom, het is tenstlotte haar/zijn vrijgezellenfeest. Zorg ervoor dat zij/hij het naar haar/zijn zin heeft en probeer ongewenste situaties te voorkomen. Tijdens vrijgezellenfeestjes is het vaak traditie dat er ook wat gelachen en gespot wordt met de aanstaande bruid/bruidegom, maar zorg ervoor dat dit niet uit de hand loopt door tijdig in te grijpen.


EEN MOOIE HERINNERING VAN EEN GEWELDIGE DAG

Een vrijgezellenfeest beleeft de bruid/bruidegom slechts één keer. Het is dus altijd leuk hier een mooie herinnering aan over te houden. Bij Motion Media kunnen jullie altijd terecht om deze leuke beleving vast te laten leggen op video, een mooi cadeau voor de aanstaande. Neem hiervoor gerust even contact op via het contactformulier en ik kijk wat ik voor jullie kan betekenen.


MEER VAN DIT?

Vond je deze informatie nuttig? Bekijk dan zeker eens het blog overzicht en kom nog meer te weten over allerlei huwelijksgerelateerde topics!

Deel deze post

Share on facebook
Share on twitter
Share on print
Share on email