Kinderen op je huwelijk

De discussie om al dan niet kinderen uit te nodigen op een huwelijk is altijd een lastige. Aan de ene kant heb je mensen (vaak zelf met kinderen) die vinden dat kinderen een bepaalde magie toevoegen aan de sfeer – die dierbare momenten die men anders enkel op postkaarten ziet. Aan de andere kant heb je mensen die vinden dat de “magie” die kinderen brengen eerder de zwarte variant is – schreeuwen, ruzie maken, vernielen. Maar kinderen uitnodigen op je huwelijksdag moet geen horror verhaal zijn. Volgende richtlijnen zorgen ervoor dat je huwelijk een plezier is voor alle leeftijden.

Beslis wie is uitgenodigd

Denk niet dat kinderen toelaten op je huwelijk inhoudt dat ook de allerkleinsten uitgenodigd zijn. Hoewel het moeilijk lijkt om uit te sluiten, is het perfect mogelijk om enkel de kinderen van jouw familie of die van je verloofde uit te nodigen. Omdat jij je nichtje graag op je huwelijk wil uitnodigen, wil niet zeggen dat je iedereens nicht moet uitnodigen. Als je jezelf laat vangen door het drama “Waarom is mijn kind niet uitgenodigd?”, ga je jezelf een hoop extra kopzorgen (en kosten) bezorgen. Blijf bij je beslissing en excuseer je dat je echt niet iedereen kan uitnodigen, dat je de gastenlijst beperkt probeert te houden.

TOP TIP: nodig kinderen ook niet enkel uit op de ceremonie. Ook al denk je dat je de kinderen en hun ouders hier een plezier mee doet, is er niets erger voor een kind om anderen verder te zien gaan naar het feest terwijl zij zelf naar huis moeten.

Maak duidelijk wie is uitgenodigd

Ouders maken vaak de veronderstelling of hun kinderen al dan niet uitgenodigd zijn, maar stellen vaak nooit de vraag. Het is dus belangrijk om heel duidelijk te maken wie wel is uitgenodigd. Als je kinderen wil toelaten, kan “en familie” op de uitnodiging vaak duidelijkheid brengen. Als je geen kinderen wil toelaten op je huwelijk maar sommigen voegen ze toch toe in hun RSVP, kan je in de ongemakkelijke positie terechtkomen waar je hen zal moeten contacteren om te laten weten dat de kinderen toch niet uitgenodigd zijn. Om niemand te kwetsen als er toch een bloemenmeisje of ringendrager aanwezig zullen zijn, kan je best uitleggen op welke basis de uitnodigingen gemaakt zijn.

De kinderen beheren

Indien mogelijk zet alle ouders en hun kinderen aan dezelfde tafel of tafels vlakbij elkaar. De beste manier om een gast avond te verpesten, is ze aan tafel te zetten met een hoop kinderen. Het kan dan wel een goed idee lijken om alle kinderen samen aan tafel te zetten, een groep kinderen zonder toezicht zal de snelste manier zijn om een elegante receptie om te toveren tot een losgeslagen kindertuin.

Een andere manier om de kinderen onder controle te houden is het inhuren van een kinderoppas. Als je een tiener of jong volwassene kent die graag een centje wil bijverdienen, is dit de oplossing om de kinderen in toom te houden en de ouders te ontlasten en mee te laten genieten van de dag. De oppas zal eerder een redder zijn dan een babysit, iemand die de kinderen naar toilet kan begeleiden, een pleister kan aanbrengen of simpelweg kan zeggen: “Kenny, blijf van die huwelijkstaart af!”

Voorzie kindermaaltijden

Wees bedachtzaam bij de kiezen van de maaltijd voor de kinderen. Dit is niet het moment om de culinaire snob uit te hangen. De meeste kinderen lusten enkel pizza’s, kipfingers of mini hotdogs, dus bespaar jezelf wat kopzorgen en euro’s en vergeet de kaviaar of foie gras. Als dessert is een doe-het-zelf ijsbuffet altijd een schot in de roos. En aangezien de kleintjes vaak ook minder appetijt hebben, kan je voor hen met de catering altijd een aangepaste prijs afspreken. Vraag ook of de kinderen hun maaltijd vroeg en snel kunnen krijgen omdat ze vaak eten op vaste tijdstippen.

Zorg voor animatie

Aangezien kinderen maar een korte aandachtsspanne hebben, is het interessant om de nodige afleiding te voorzien: kindvriendelijke DVD’s, bordspelen, enkele game boys, … , liefst in een aparte ruimte. Je kan ook goodiebags voor hen voorzien met kralensets, tekengerief, knutselmateriaal, … . Geef iedere jongen dezelfde goodiebag en ieder meisje dezelfde, zoniet eenzelfde goodiebag voor iedereen. Je wil niet dat ze onderling ruzie beginnen maken om die ene doos kleurpotloden.

Ga niet uit je dak

Ondanks de angst die sommigen je zullen inboezemen voor het uitnodigen van kinderen, zullen diezelfde kinderen ook voor leuke verrassingsmomenten zorgen. Hou het luchtig als jullie de kleintjes erbij willen hebben: als Fien niet met haar handjes van de huwelijkstaart kan afblijven, geef haar geen uitbrander, maar lach ermee en roep de videograaf erbij want het zal een leuke toevoeging zijn aan jullie huwelijksvideo.

Deel deze post

Share on facebook
Share on twitter
Share on print
Share on email

AANDACHT!

MOTION MEDIA gaat vanaf heden verder onder de naam ...

DE MEEST RECENTE VIDEO's EN INFO
kan men VANAF NU hier vinden: