Persoonlijke geloftes

Persoonlijke geloftes schrijven lijkt nogal ingewikkeld en ontmoedigend, maar het zal het zo waard zijn eens jullie voor het altaar staan. Hier volgen enkele tips om je verder te helpen bij het schrijven van je eigen geloftes.

Lees andere geloftes als inspiratiebron

Begin met het lezen van zowel traditionele als andere geloftes om te zien wat je het meeste raakt. Verwerk deze voorbeelden in de woorden die je neerschrijft of gebruik ze als startpunt. Zodra je een aantal dingen hebt gevonden die je aanspreken, bekijk dan wat in deze geloftes jou specifiek aantrekt.

SPREEK met je partner de opmaak en toon AF

Beslis hoe jullie willen dat de persoonlijke geloftes overkomen. Stellen jullie ze zich humoristisch, poëtisch of romantisch voor? Overleg ook of jullie ze samen zullen schrijven of apart. Zullen beide geloftes verschillend zijn of zullen jullie elkaar hetzelfde beloven zoals bij traditionele geloftes? Sommige koppels doen zelfs een mix van de twee. Als laatste zullen jullie moeten afspreken of jullie ze met elkaar zullen delen of geheim houden tot de grote dag.

persoonlijke geloftes
Maak notities over jullie relatie

Neem wat tijd om na te denken over je toekomstige. Denk terug aan welk gevoel je had toen jullie elkaar voor het eerst zagen, waarom jullie verliefd op elkaar zijn geworden en wanneer jullie beseften dat jullie de rest van jullie leven met elkaar willen delen. Schrijf dit allemaal neer om je creatieve molen aan het draaien te brengen. Stel jezelf bepaalde vragen en denk daarbij aan dingen zoals waarom jullie willen trouwen, welke moeilijk tijden jullie doorstaan hebben, waar jullie elkaar gesteund hebben, welke uitdagingen jullie in de toekomst nog zullen trotseren, wat jullie samen willen verwezenlijken, wat jullie relatie sterk maakt, wat je het meest aan je partner respecteert, hoe je leven veranderd is, wat je inspireert in je aanstaande, wat je het meeste mist als ze er niet zijn, … – zulke dingen.

Bedenk een, twee of meerdere beloftes

Het noemt ‘geloftes’ voor een reden, dus de beloftes zijn het belangrijkste onderdeel. Zorg voor zowel omvangrijke beloftes (vb: ‘Ik zal er altijd zijn om je te steunen’) als meer specifieke voor je partner (vb: ‘Ik beloof je altijd Game of Thrones te laten kijken op zondag’).

Schrijf het allemaal neer

Nu je de nodige notities hebt gemaakt, ben je klaar om een structuur op te maken en een eerste kladversie neer te schrijven. Het helpt de geloftes te verdelen in vier delen: je liefde bevestigen, je partner loven, beloftes maken en afsluiten met een finale gelofte. Een andere manier van opbouw is te starten met een kort verhaaltje en er op het einde even terug naar verwijzen.

Vermijd clichés

Nu je een eerste kladversie hebt, is het tijd om deze te herlezen en aan te passen. Je kan inspiratie halen uit bekende romans of romantische films, maar laat iemand anders woorden nooit die van jouw overmeesteren. Je wil je persoonlijke geloftes laten klinken alsof ze van jouw zijn en betrekking hebben op jouw relatie. Dat zal niet het geval zijn als je de woorden exact overneemt van je inspiratiebron. Indien je toch zou vertrouwen op cliché zinnen (je weet wel, die dingen wat al zo vaak gezegd zijn dat ze niet meer geloofwaardig overkomen) om je punt duidelijk te maken, probeer dan een voorbeeld uit je relatie aan te halen dat dezelfde boodschap overbrengt. Bijvoorbeeld, in plaats van te zeggen ‘liefde is blind’, kan je ook zeggen ‘voor mij zal je altijd de knapste persoon zijn in de wereld, zelfs in je joggingbroek’.

eigen geloftes schrijven
Verwijder alles wat the cryptisch of beschamend is

Je hebt familie en vrienden uitgenodigd om getuige te zijn van jullie geloftes en jullie eeuwige band publiek te delen. Zorg er dus voor dat iedereen zich opgenomen voelt in het moment. Dat wil zeggen inside jokes, zeer persoonlijke anecdotes en obscure koosnaampjes achterwege te laten. Denk daarbij ook aan hoe je geloftes binnen 10 jaar zullen klinken wanneer jullie samen met de kinderen terugkijken naar jullie huwelijksvideo. Indien jullie er geen probleem van maken om jullie geloftes op voorhand te delen, kan er aan een vriend of familielid gevraagd worden deze even na te lezen en feedback te geven.

Kort je geloftes in tot 1 à 2 minuten max

Je persoonlijke geloftes zijn belangrijk maar dat wil niet zeggen dat ze langdradig moeten zijn. Als je iets betekenisvol zegt, hoef je dat niet keer op keer te herhalen. Kies dus de belangrijkste punten eruit en maak ze. Indien je geloftes langer dan 2 minuten duren, maak dan een nieuwe versie. Haal enkele van de meer persoonlijke dingen eruit en schrijf deze neer in een liefdesbrief die je de ochtend van je huwelijk laat overhandigen aan je toekomstige. Gast gerelateerde onderwerpen kan je dan weer gebruiken in je speech tijdens het avondfeest.

Oefen luidop (geen grap!)

Het klinkt misschien eigenaardig, maar het is de beste voorbereiding. Oefen je geloftes luidop, luister naar jezelf en verbeter van daaruit. Je geloftes moeten makkelijk over te brengen zijn en klinken als een gewoon gesprek. Wanneer je ze herhaalt, let op mogelijk tongtwisters of zeer lange zinnen en pas ze aan. Dit is ook het ideale moment om in te studeren hoe men de geloftes het best laat overkomen. En vergeet niet: wanneer je aan het altaar staat, rechtop staan, je toekomstige in de ogen kijken en je handen uitdrukkelijk gebruiken (in kleine bewegingen).

Maak een propere kopie voor jezelf

Het papier waarvan je afleest moet duidelijk zijn. Dus zelfs wanneer je er nog aan bezig bent vlak voor de ceremonie begint, gebruik een proper blad zonder doorstrepingen, pijlen of nota’s. Geef ook wat aandacht aan de presentatie want waarschijnlijk zal het ook op de foto’s en in de trouwvideo verschijnen. In plaats van een blad papier kan je ook gebruik maken van een geloftenboekje waar je alles in neerschrijft of een uitprint in knipt en plakt. Zorg eveneens voor een backup plan. Als je jezelf te emotioneel vindt om de persoonlijke geloftes voor te dragen (het gebeurt!), kan je de trouwambtenaar vragen de geloftes te souffleren of ze in jouw naam voor te dragen.


MEER VAN DIT?

Vond je deze informatie nuttig? Bekijk dan zeker eens het blog overzicht en kom nog meer te weten over allerlei huwelijksgerelateerde topics!

Deel deze post

Share on facebook
Share on twitter
Share on print
Share on email