Zelf je huwelijksdag plannen

Het plannen van een huwelijk kan nogal overweldigend zijn en dat is het ook. 
Een weddingplanner inhuren kan dan wel een enorme last van je schouders nemen,
je zit misschien met een krap budget of houdt er gewoon van de touwtjes zelf in handen te nemen. Het vraagt veel voorbereiding, maar het is mogelijk je huwelijk volledig zelf te plannen!

Het vergt wat organisatie om alles in goed banen te leiden wanneer je te maken hebt met eindeloze beslissingen, lijsten en deadlines bovenop je dagelijks leven. De truuk is alles stap voor stap te doen en vrienden en familie te betrekken om eventueel een handje te helpen. Geef jezelf ook voldoende tijd om alles te regelen want op de laatste minuut alles tot in het kleinste detail willen plannen maakt het alleen maar moeilijker en stressvoller. Een tijdspanne van een jaar is een goed startpunt.

Waar te beginnen?

Nadat je het nieuws aangaande de verloving hebt verspreidt en een tijdje hebt kunnen genieten van dat speciale gevoel, is het best om te beginnen met het bepalen van het budget. Dit kan al heel wat ongemakkelijke conversaties met zich meebrengen indien er nog andere sponsors betrokken zijn. Wacht dus niet te lang en zorg dat dit gesprek zo snel mogelijk afgerond is en een budget vastgelegd kan worden waar iedereen vrede mee heeft. Voeg hieraan vervolgens nog eens 10% toe als vangnet voor onverwachtte kosten of dringende zaken die onvermijdelijk zullen zijn. Veel koppels onderschatten welke kosten er op zo’n dag allemaal bij komen en vaak lijkt hun droomhuwelijk buiten bereik te liggen. In dat geval is het aangeraden om prioriteiten te stellen. Je kan een droomhuwelijk realiseren voor bijna ieder budget als je de belangrijkste onderdelen vooraf bepaalt en daar je focus op legt.

Zodra het budget bepaald is, is het tijd voor een leuker gedeelte: inspiratie opdoen en jullie laten overdonderen door kleine details. Er zijn talloze bronnen zoals magazines, blogs en sociale media waar je een gevoel kan krijgen hoe jullie willen dat jullie trouwdag eruit zal zien. Denk daarnaast ook aan huwelijk die jullie onlangs zelf hebben bijgewoond. Wat vonden jullie leuk? Wat zouden jullie anders gedaan hebben?
Vergeet zeker je verloofde hierbij niet te betrekken want het wordt tenslotte jullie dag!

Organisatie is de sleutel voor het plannen van je eigen huwelijk. Jullie moeten aan zoveel dingen tegelijk denken, dat het belangrijk is dat je alles goed opvolgt. Hiervoor kunnen jullie gebruik maken van spreadsheets of een van de vele planning apps die er beschikbaar zijn. Kies wat het best voor jullie past, maar vergeet niet dat zelfs bij de meest grondige planning er momenten van chaos zullen optreden. Plan vooruit en weest niet te streng voor jezelf.

Iets wat men bij het plannen zeker niet mag vergeten is er plezier aan te beleven! Het is tenslotte jullie dag, dus laat jullie niet belemmeren door kleine details en focus op wat het belangrijkste is: een gelukkige huwelijk met de partner van je dromen.

21 PLANNING-TIPS:

Nu jullie gewapend en klaar zijn om aan het planningsproces te beginnen, volgen hier enkele tips om een onvergetelijke huwelijksdag te organiseren waar jullie zelf veel plezier aan zullen beleven.

Bepaal het budget en hou je eraan.
Het budget zal de drijvende factor zijn voor het grotendeel van de huwelijksgerelateerde beslissingen die genomen moeten worden. Dit maakt het een van de eerste obstakels die overwonnen moeten worden. Indien er familieleden zijn die willen bijdragen aan deze dag, overleg met hen over het bedrag dat ze willen spenderen. Indien jullie alle kosten zelf dragen, bekijk dan eerste jullie financiële situatie en eens dat magische nummer bepaald is, wijk er dan ook niet van af!

Maak een prioriteitenlijst.
Zit met je verloofde aan tafel en bepaal samen de 3 belangrijkste dingen op jullie huwelijksdag. Willen jullie uitzonderlijk lekker eten of speciale dranken serveren? Is de muziek en de DJ een prioriteit zodat tijdens het avondfeest het dak er zeker af gaat? Of zijn de blijvende herinneringen aan jullie huwelijksdag belangrijk en is een mooie trouwvideo of fotoalbum een must? Geef prioriteit aan die dingen en weer bereid om toegevingen te doen op andere aspecten. Dit zal jullie helpen om binnen jullie vooropgestelde budget te blijven.

Zoek inspiratie en creëer een visiebord.
Met zoveel inspiratiebronnen die men mede dankzij het internet de dag van vandaag heeft, kan het allemaal nogal overweldigend zijn. Kies een tweetal mediums die jullie zelf het leukst vinden (Instagram, Pinterest, blogs, bruidsmagazines, …) en begin te zoeken. Probeer een goed beeld te krijgen van de stijl die jullie wensen en vertaal dit naar iets visueel om aan jullie leveranciers te tonen. (vb: foto’s opslaan op gsm/tablet, uitprinten of het ouderwetse knippen en plakken)

Werk als een team.
Zorg dat je niet het gevoel krijgt dat je er alleen voor staat, betrek je verloofde in bepaalde taken en zorg dat het planningsproces iets leuk is om samen te doen.

Limiteer de opties.
Zorg ervoor dat je niet overdonderd geraakt door alle mogelijke opties die er voor handen zijn. Eens het besluit is gevallen welke stijl jullie wensen, probeer daar dan ook gefocused op te blijven.

Wees georganiseerd.
Gebruik checklists, spreadsheets, word documenten, … eender wat, zolang al jullie ideeën, budgetten en cijfers maar verzameld zijn op één centrale plaats. Er zijn tegenwoordig ook interessante apps en programma’s beschikbaar die hierbij kunnen helpen.

Neem geen overhaaste beslissingen.
Het kan verleidelijk zijn om de eerste bloemist of huwelijksvideograaf die jullie ontmoeten onmiddellijk vast te leggen, maar neem een stap terug en overweeg alle opties alvorens een beslissing te nemen.

Kies de geschikte periode.
Dromen jullie van een tuinfeest met adembenemende bloemperken? Of worden jullie graag omringd door prachtige herfstbladeren? Kies enkele gepaste datums voor jullie huwelijk en tracht een beetje flexibel te zijn zodat jullie niet te beperkt worden in het zoeken naar een beschikbare lokatie of andere leveranciers.

Zorg voor een gastvriendelijke huwelijkswebsite.
Jullie gasten en familieleden zullen met een hoop vragen zitten. Voorkom een stortvloed aan mails, sms berichtjes en telefoontjes door een huwelijkswebsite op te zetten waar alle details over de huwelijksdag op te vinden zullen zijn. Zo weet iedereen waar en wanneer ze verwacht worden.

Kies een thema.
Of het slechts gaat over enkele kleuren of een volledig thema (vb: jaren 20, festival chic, …), kies waarrond jullie huwelijksthema zal gebouwd worden. Dit zal het makkelijker maken om design gerelateerde beslissingen te nemen en ook voor een samenhangend geheel zorgen.

Kies een ‘on-site’ lokatie.
Jullie trouwfeest laten doorgaan op een plaats waar alles nog aangebracht dient te worden zoals keuken, tafels, stroomgenerator, … kan voor extra bekommernis zorgen. Het is daarom aangeraden te kiezen voor een lokatie waar zoveel mogeljik ‘on-site’ is.

Maak een gastenlijst.
Dit kan nogal een lastige onderneming zijn die grotendeels afhangt van de lokatie en het vooropgestelde budget. Zit samen met je verloofde en naaste familie om een lijst samen te stellen van genodigden. De kans is groot dat er gesnoeid moet worden. Beslis ook of jullie de kinderen ook uitnodigen en wie een ‘plus 1’ zal toegewezen krijgen.

Praat met andere getrouwde koppels.
Hebben jullie onlangs een huwelijk bijgewoond wat jullie leuke vonden? Praat dan met het betreffende koppel. Zij zullen ongetwijfeld interessante tips voor jullie hebben. Vrienden en familie zijn vaak de beste bronnen.

Kies leveranciers waar jullie een klik mee hebben.
Bouw een team van leveranciers op waar jullie een goed gevoel mee hebben. Zij zouden een goed beeld moeten hebben van jullie visie en jullie moeten hen blindelings kunnen vertrouwen. Dit zal de dag van het huwelijk een grote last van jullie schouders halen. Indien jullie op dezelfde lijn zitten, zal het ook makkelijker zijn elkaar te contacteren om eventueel vragen te stellen.

Kies niet blindelings de goedkoopste leverancier.
Kijk wat de leveranciers jullie te bieden hebben voor welk budget. Het blindelings kiezen voor de goedkoopste optie, zal nadien vaak uitdraaien in teleurstelling. Kwaliteit heeft zijn prijs, maar wel binnen de perken. Indien een leverancier jullie aanstaat vergelijk ook wat dezelfde service en kwaliteit elders kost. Zo krijgen jullie een goed zicht alvorens met hen in zee te gaan.

Lees ieder contract.
Dit is zeer belangrijk! Overloop alle details in het contract met de leverancier om niet voor verrassingen te staan. Onderwerpen zoals betaling en annulatie dienen grondig gelezen te worden en controleer ook of de correcte huwelijksdatum in het contract is opgenomen. Indien jullie nog met vragen zitten aarzel dan zeker niet de leverancier hierover aan te spreken alvorens jullie handtekening op de stippellijn te zetten.

Zorg voor een persoonlijke toets.
Naast tal van huwelijkstradities die familie en vrienden verwachten, zorg er ook voor dat jullie huwelijk een persoonlijke toets krijgt, een nieuwe traditie die jullie willen starten. Het is jullie dag als koppel. Als er bepaalde familietradities zijn waarmee jullie zich ongemakkelijk voelen of die niet jullie stijl zijn, geef ze een eigen draai zodat ze eigen wordt aan jullie.

Focus op het gehele plaatje.
Blijf niet te lang piekeren over kleine details. Jullie gasten zullen ze waarschijnlijk niet eens merken of jullie tafellopers een andere tint blauw zijn of het voorgerecht 10 minuten te laat wordt opgediend. De moment dat je het gangpad afwandelt, vergeet de kleine details en besef dat je gaat trouwen en geniet ervan!

Plan wat vrije tijd.
Besteed niet ieder vrij moment aan het plannen van jullie huwelijk, maar plan af en toe een pauze in zodat jullie als verloofden ook kunnen genieten van elkaar. Overweeg de week voor het huwelijk enkele dagen vrij te nemen om de laatste details te overlopen en voor de rest… chill!

Wees dankbaar.
Denk aan de mensen die een belangrijke hulp en steun geweest zijn in het planningsproces en toon jullie dankbaarheid door hen een kleine attentie te geven. Vergeet uiteraard jullie ouders niet!

Geniet ervan!
Wat zal de gasten het meest opvallen? Een gestresseerde bruid en bruidegom! Zorg ervoor dat jullie plezier maken en geniet van jullie huwelijksdag want voor jullie het beseffen is het voorbij.


MEER VAN DIT?

Vond je deze informatie nuttig? Bekijk dan zeker eens het blog overzicht en kom nog meer te weten over allerlei huwelijksgerelateerde topics!

Deel deze post

Share on facebook
Share on twitter
Share on print
Share on email